ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Έχουν περάσει πάνω από ογδόντα χρόνια από τότε που ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος στο Μικρολίμανο του Πειραιά. Ένας Όμιλος – μύθος με μεγάλη ιστορία, χάρη στον οποίον η ιστιοπλοΐα γνώρισε καθοριστικής σημασίας ανάπτυξη στη χώρα μας.

Από το 1938 ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος πρωτοστατεί στην ίδρυση τόσο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, όσο και του Εθνικού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Πειραιώς. Τελικά η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (Ε.Ι.Ο.), ιδρύεται από τον Ν.Ο.Ε. το 1952 και από το Κράτος διορίζεται αντιπρόσωπός του δια την διοργάνωση διεθνών αγώνων και την αποστολή αθλητών σ’ αγώνες στο εξωτερικό.
Ο Ναυτικός Όμιλος ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1933 από τον Αντώνιο Μπενάκη, τον Αλέξανδρο Βλάγκαλη, τον Αρτέμη Δεναξά, τον Βασίλειο Ροσόλιμο, τον Χριστόφορο Καρόλου και από άλλους διακεκριμένους Έλληνες. Αρχικά ονομάσθηκε « Ναυτικός Όμιλος Αθηνών ». Το 1936 ο Όμιλος πήρε την σημερινή του ονομασία και έγινε « Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος ». Στις 11 Φεβρουαρίου 1940 μετονομάζεται σε « Βασιλικό Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος » ( Β.Ν.Ο.Ε. ) επί Βασιλέως Γεωργίου ΙΙ και διατηρεί αυτή την ονομασία μέχρι το 1973.
Κύριος σκοπός του Ομίλου ήταν και εξακολουθεί να είναι η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του για την συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες. Εξ ίσου σημαντικούς σκοπούς του Ομίλου αποτελούν η ανάπτυξη εθνικού θαλασσίου πνεύματος, η προαγωγή της πίστης στη θάλασσα ως στοιχείου ζωής και προόδου του έθνους, η συμβολή στη διάδοση της ιδιωτικής ψυχαγωγικής ναυσιπλοΐας και η συμμετοχή σε κάθε εκδήλωση αγάπης προς τη θάλασσα.
Το κεντρικό κτίριο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, βρίσκεται στην κορυφή του σημαντικής αρχαιολογικής αξίας λόφου Κουμουνδούρου (οχυρωματικά τείχη Κόνωνος, αρχαίος ναός της Αρτέμιδος), στην βορειοδυτική πλευρά του Μικρολίμανου και περιβάλλεται από κήπους και την θάλασσα του Σαρωνικού. Η περίβλεπτη θέα που προσφέρεται στους επισκέπτες είναι μοναδική.
Το Εντευκτήριο Λιμένος βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου. Είναι ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος, δίπλα στην θάλασσα, που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τους αθλητές και μαθητές των σχολών ιστιοπλοϊας με τους γονείς τους καθώς και για τα Μέλη του Ομίλου με τους φίλους τους. Σε αντίθεση με τους κύριους χώρους του Ομίλου, στο Εντευκτήριο Λιμένος δεν υπάρχει κώδικας ενδυμασίας και οι επισκέπτες του μπορούν, εφ’ όσον επιθυμούν, να φέρουν πρόχειρη ή αθλητική περιβολή, εντός των πλαισίων της ευπρέπειας.
Οι ναυτικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο ιστορικό λιμάνι της Μουνιχίας, το ναύσταθμο της Αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Ο Όμιλος έχει περίπου 1200 εγγεγραμμένα εκλεκτά Μέλη στα οποία διαθέτει τις ακόλουθες εγκαταστάσεις και δυνατότητες :
– Τα κτίρια όπου στεγάζονται οι χώροι υποδοχής, τα εντευκτήρια καθώς και οι υπηρεσίες του Ομίλου.
– Τις εγκαταστάσεις του λιμανιού, με θέσεις για ιστιοπλοϊκά σκάφη τα οποία ανήκουν στα Μέλη του Ομίλου, γερανούς για μικρά σκάφη, χώρους αποθήκευσης για τα σχετικά εξαρτήματα, χώρους για ενημερωτικά σεμινάρια και σχολές. Επίσης φιλοξενεί διάφορα ιστιοπλοϊκά γεγονότα και διεθνείς αθλητικές συναντήσεις.
– Ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο με επαγγελματίες γυμναστές.
– Σκάφη τριγώνου και ανοικτής θαλάσσης.
– Σκάφη για ΑμεΑ (αθλητές με αναπηρίες).
Στον Ν.Ο.Ε. λειτουργούν Σχολές Ιστιοπλοΐας τριγώνου (για σκάφη Optimist, Lazer, και Lightning), και ανοικτής θαλάσσης.
Ο Όμιλος από ιδρύσεως του έχει διοργανώσει πολλά Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Οι επιτυχίες των αθλητών του σε Εθνικούς και Διεθνείς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες είναι σημαντικές αρχής γενομένης από την πρώτη νίκη και το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης του 1960, το σκάφος τύπου DRAGON « NHΡΕΥΣ » του Ν.Ο.Ε. με Κυβερνήτη τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γεώργιο Ζαΐμη. Από τότε η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τον Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη.

Από το 1937 ο Όμιλος έχει οργανώσει πολλούς διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες όπως:

 • 1970: Διεθνής Αγώνας VIP – Power Yacht
 • 1977: Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Lightning
 • 1977: Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Soling
 • 1979: Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα FINN
 • 1982: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1/2 Ton
 • 1987: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα J/24
 • 1989: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3/4 Ton
 • 1989: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Lightning
 • 1996: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ILC 40
 • 1998: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα COREL 40
 • 2003: Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων 420
 • 2003: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για ατομα με Ειδικές Ανάγκες (συνδιοργάνωση με τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς)
 • 2007: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Lightning

Πέραν της αθλητικής δραστηριότητος, ο Όμιλος, λόγω ιστορίας, θέσεως, εγκαταστάσεων, και επιπέδου προσφερομένων υπηρεσιών, αποτελεί πόλο έλξεως και κέντρο διοργανώσεως ποικιλίας πολιτιστικών, πνευματικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως ημερίδες, σεμινάρια, διαλέξεις, χοροεσπερίδες, βραδυές προβολής κουζίνας νησιωτικών περιοχών, έκδοση του περιοδικού «Αελλώ» κ.λ.π.. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Όμιλο επισκέπτονται πέραν των Μελών του και αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί και διπλωμάτες, ενώ πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς τον επιλέγουν, μέσω των Μελών του, ως χώρο υλοποιήσεως μέρους της δραστηριότητός τους.

Η πανέμορφη τοποθεσία του Ομίλου, οι υπέροχοι χώροι του, οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που διαθέτει και οι αθλητικές του επιδόσεις τον έχουν καταξιώσει διεθνώς. Ο Ν.Ο.Ε. είναι αδελφοποιημένος με μερικούς από τους πλέον γνωστούς Ομίλους του εξωτερικού και αναπτύσσει αμοιβαίες σχέσεις και επαφές.
Από τον Αντώνη Μπενάκη στον Γεώργιο Προκοπίου. Από τον Β.Ν.Ο.Ε. στον Ν.Ο.Ε.. Από το 1933 στο 2022, ο κόσμος μεταβάλλεται, αλλά ο Όμιλος συνεχίζει να καθοδηγείται από διαχρονικές αξίες και να διαπνέεται από το ίδιο πάθος και αγάπη για τον ναυταθλητισμό, την θάλασσα και τις παραδόσεις της, που συνδέονται άρρηκτα με την ευημερία και την ισχύ της χώρας μας.